sâmbătă, 17 noiembrie 2007

Indexeaza Google Flash-ul?



Raspunsul scurt este: DA.

Google este capabil in prezent sa indexeze continutul text din interiorul Flash-ului. Poti sa downloadez Macromedia's Flash SDK pentru a extrage textul din flash si a vedea cum arata acesta pentru motorul de cautare.
Poti verifica cum arata fisierele flash listate de Google realizand o cautare cu sintaxa: "filetype:swf". Adevarul este ca s-ar putea sa nu-ti placa ce vezi. :D

Ce se poate spune despre cazul in care content-ul se incarca dinamic in Flash dintr-un XML?
Stim ca Google poate sa indexeze XML. Multi folosesc fisiere XML pentru a incarca content-ul Flash. Ai putea spera ca Google vede minunatul tau content in fisierul XML si ca urmare va lista fisierul Flash printre rezultatele cautarii; dar nu este asa sigur ca Google va directiona cautarea catre Flash si nu catre fisierul XML, lucru ce nu e tocmai prietenos pentru utilizatori. De ce sa nu faci o alternativa HTML-only la pagina cu Flash? Din moment ce ai deja XML-ul, ar fi destul de usor sa construiesti HTML-ul sau chiar un PDF cu acelasi continut.

Trebuie sa lamurim un aspect destul de important: nu ne dorim ca Google sa ne indexeze fisierele Flash, ci continutul acestora.
Este foarte important pentru aceasta ca atunci cand faci dezvoltarea unui site folosind Flash sa muti tot continutul intr-un fisier XML sau intr-o baza de date (cum am mentionat si mai sus).
Acest lucru ii permite motorului de cautare sa indexeze acest continut folosind metoda "dezvoltarii progresive". Aceasta metoda de web development (care merge mana in mana cu standardele web) spune ce vei incepe in construierea site-ului cu HTML-ul (continutul), vei adauga apoi CSS (aspect) si in final vei adauga lucruri ce tin de comportamentul site-ului, de functionalitate (avascript, Ajax, Flash si alte tipuri de interactivitate).
Cea mai buna modalitate de a adauga Flash progresiv este prin folosirea Javascript, a unei functii gen SWFObject. Initial faci layout-ul paginii ca si cum nu ai folosi Flash si introduci in HTML continutul Flash-ului pe care il tii fie intr-o baza de date, fie in XML. Apoi folosesti SWFObject pentru a inlocui acest continut doar daca utilizatorul are activat in browser JS si plug-in-ul de Flash necesar.
Iata un exemplu de cod:

<script type="text/javascript" src="swfobject.js"></script>

<div id="flashcontent">
This text is replaced by the Flash movie.
</div>

<script type="text/javascript">
var so = new SWFObject("movie.swf", "mymovie", "400", "200", "8", "#336699");
so.write("flashcontent");
</script>

Aceasta abordare face ca Google sa nu ia in considerare fisierele .swf si sa indexeze numai continutul HTML. Poti adauga link-uri catre alte pagini, imagini sau orice doresti sa fie indexat de Google. Si daca continutul tau este extras dintr-o baza de date controlata de un editor, paginile se vor updata automat si noul content va fi indexat fara sa fie necesara reincarcarea fisierelor swf.

Un comentariu:

Unknown spunea...

final vei adauga lucruri ce tin de comportamentul site-ului, de functionalitate (Javascript

Typo ;)