sâmbătă, 17 noiembrie 2007

Provocarea SEO pentru site-urile Flash-only

Provocarea SEO: Un site creat in Flash 100% , cu tot continutul si navigatia intr-un singur fisier Flash incarcat intr-o singura pagina HTML. (Daca site-ul este construit cu pagini HTML multiple in care sunt introduse componente Flash, atunci situatia este cu mult mai bune dpdv SEO.)

De ce reprezinta aceasta o problema?
Un site numai cu Flash este un dezavantaj major pentru SEO. In primul rand, motoarele de cautare vor vedea intreg site-ul ca o singura pagina. Asta inseamna ca nu ai posibilitatea sa optimizezi diferite pagini pentru diferite cuvinte cheie. Si totodata nu vei avea avantajele SEO care decurg din existenta a mai multor pagini: orice pagina web unica are, din oficiu, un anume rang in candru motorului de cautare.

In al doilea rand, site-urile externe nu pot avea link-uri catre pagini din interiorul site-ului - sunt fortate sa aiba link-uri numai catre pagina principala. Sunt oameni de marketing care cred ca acest lucru e grozav: utilizatorii vor fi intotdeauna directionati catre pagina noastra principala. Dar vei pierde avantajul de a folosi "deep links" (link-uri interioare) care ar putea aduce mai multi utilizatori pe site si totodata imbunatati ranking-ul pe motorul de cautare. Pentru website-urile cu o componenta de shopping online, deep linking-ul este mult mai avantajos decat directionarea catre pagina principala, deoarece utilizatorul se poate pierde si se rateaza o posibila vanzare.

In ultimul rand, cu toate ca este adevarat faptul ca majoritatea motoarelor de cautare mari poate indexa Flash-ul, continutul pe care spider-ul motorului de cautare il poate extrage din fisierul Flash va semana foarte putin cu ceea ce utilizatorii vad pe site (vezi si postul Indexeaza Google Flash-ul?). De exemplu, sa consideram o animatie Flash simpla care arata o linie de text ce se misca de-a lungul eranului. utilizatorii umani o vor citi ca o singura linie de text, in schimb ce spider-ul o va vedea ca o serie de cuvinte care se repeta de sute de ori. Acesta este doar un exemplu despre cum optimizarea textului in Flash poate fi dificila.

Ce se poate face?
Iata cateva strategii de impunatatire SEO al paginilor Flash:
  • Imparte site-ul in mai multe parti distincte. Ai putea sa-ti reconstruiesti site-ul, impartind fisierul Flash si mutand fiecare sectiune in propria pagina HTML. Din punct de vedere SEO, aceasta ar fi o impunatatire majora.
  • Foloseste URL-uri distincte. Chiar daca nu vrei sa imparti fisierul Flash in altele mai mici, tot poti sa obtii beneficiile care vin din a avea URL-uri separate pentru fiecare sectiune, folosind SWFAdress ca baietii destepti de la Blitz agency labs. blog-ul lor povesteste tot ce trebuie stiut, pana la detaliile amanuntite pe care le pot urmari doar pasionatii(nerds) de Flash :).
  • Concentreaza-te asupra factorilor off-page. Factorii "off-page", care nu au nici o legatura cu continutul de pe paginile site-ului, sunt o parte importanta din algoritmii de ranking folositi de motoarele de cautare. Fara a face nici o modificare site-ului tau poti impunatati ranking-ului convingand multe alte site-uri sa aiba link-uri catre site-ul tau. Textul de hyperlink pe care il folosesc celelalte site-uri cand fac lin catre site-ul tau va influenta ranking-ul tau pentru acel text. De exemplu, daca vrei sa ai un ranking bun atunci cand oamenii cauta "cea mai tare", atunci vei cere celorlalte site-uri sa faca link catre site-ul tau folosind textul: "Bianca este cea mai tare". :)
  • Foloseste avantajele oferite de optiunile de accesibilitate. Flash-ul poate fi setat cu optiuni de accesibilitate pentru a imbunatati experienta utilizatorilor cu disabilitati. Aceleasi optiuni pot imbunatati si vizibilitatea continutului site-ului pentru motorul de cautare. De exemplu, optiunile de accesibilitate in Flash 8 permit developer-ului sa specifice un Nume si o Descriere pentru orice element din Flash. Vezi Flash 8 Accessibility si articolul SWF Metadata in Flash 8.
  • Alternativa HTML. Expertii sunt de parere ca alternativa HTML este cea mai buna optiune pentru SEO pentru Flash. Realizand continut alternativ in format HTML este folositor nu doar pentru motoarele de cautare, dar si pentru utilizatrii fara plug-in de Flash in browser sau pentru persoanele cu disabilitati.

Indexeaza Google Flash-ul?



Raspunsul scurt este: DA.

Google este capabil in prezent sa indexeze continutul text din interiorul Flash-ului. Poti sa downloadez Macromedia's Flash SDK pentru a extrage textul din flash si a vedea cum arata acesta pentru motorul de cautare.
Poti verifica cum arata fisierele flash listate de Google realizand o cautare cu sintaxa: "filetype:swf". Adevarul este ca s-ar putea sa nu-ti placa ce vezi. :D

Ce se poate spune despre cazul in care content-ul se incarca dinamic in Flash dintr-un XML?
Stim ca Google poate sa indexeze XML. Multi folosesc fisiere XML pentru a incarca content-ul Flash. Ai putea spera ca Google vede minunatul tau content in fisierul XML si ca urmare va lista fisierul Flash printre rezultatele cautarii; dar nu este asa sigur ca Google va directiona cautarea catre Flash si nu catre fisierul XML, lucru ce nu e tocmai prietenos pentru utilizatori. De ce sa nu faci o alternativa HTML-only la pagina cu Flash? Din moment ce ai deja XML-ul, ar fi destul de usor sa construiesti HTML-ul sau chiar un PDF cu acelasi continut.

Trebuie sa lamurim un aspect destul de important: nu ne dorim ca Google sa ne indexeze fisierele Flash, ci continutul acestora.
Este foarte important pentru aceasta ca atunci cand faci dezvoltarea unui site folosind Flash sa muti tot continutul intr-un fisier XML sau intr-o baza de date (cum am mentionat si mai sus).
Acest lucru ii permite motorului de cautare sa indexeze acest continut folosind metoda "dezvoltarii progresive". Aceasta metoda de web development (care merge mana in mana cu standardele web) spune ce vei incepe in construierea site-ului cu HTML-ul (continutul), vei adauga apoi CSS (aspect) si in final vei adauga lucruri ce tin de comportamentul site-ului, de functionalitate (avascript, Ajax, Flash si alte tipuri de interactivitate).
Cea mai buna modalitate de a adauga Flash progresiv este prin folosirea Javascript, a unei functii gen SWFObject. Initial faci layout-ul paginii ca si cum nu ai folosi Flash si introduci in HTML continutul Flash-ului pe care il tii fie intr-o baza de date, fie in XML. Apoi folosesti SWFObject pentru a inlocui acest continut doar daca utilizatorul are activat in browser JS si plug-in-ul de Flash necesar.
Iata un exemplu de cod:

<script type="text/javascript" src="swfobject.js"></script>

<div id="flashcontent">
This text is replaced by the Flash movie.
</div>

<script type="text/javascript">
var so = new SWFObject("movie.swf", "mymovie", "400", "200", "8", "#336699");
so.write("flashcontent");
</script>

Aceasta abordare face ca Google sa nu ia in considerare fisierele .swf si sa indexeze numai continutul HTML. Poti adauga link-uri catre alte pagini, imagini sau orice doresti sa fie indexat de Google. Si daca continutul tau este extras dintr-o baza de date controlata de un editor, paginile se vor updata automat si noul content va fi indexat fara sa fie necesara reincarcarea fisierelor swf.